Всичко за покрива от А до Я

Какво подпокривно фолио е най-добре да използваме?

Хидроизолационното фолио е от съществено значение за устойчивостта на покрива на атмосферни влияния. Той се закрепва под керемидите. Когато дъждът проникне под керемидите при силен вятър, подпокривното фолио улавя водата и я насочва към водосточната тръба.

Старите подпокривни фолиа са на битумна основа, което ги прави водо- и въздухонепроницаеми, т.е. недифузионни. Фолиата на битумна основа обаче изгниват и са основна причина за появата на течове при стари покриви.

Съвременните материали се изработват от полипропилен и са паропропускливи (или "дишащи"). Това означава, че позволяват на водните изпарения да излязат от подпокривното пространство и от къщата, но не пропускат влагата да нахлуе в обратна посока.

Тези фолиа не изгниват във времето по същия начин както продуктите на битумна основа. Трябва да имате предвид, че дори да използвате паропропускливи подпокривни фолиа, пак трябва да помислите за адекватна вентилация на подпокривното пространство - не можете да разчитате единствено на фолиото за отстраняване на влагата от подпокривното пространство.

< предишен: Каква е ролята на керемидите?
следващ > : Ще се отрази ли недобре поддържания покрив на цената на моя дом?