Всичко за покрива от А до Я

Нуждае ли се от вентилация моят покрив?

Всеки нов покрив се нуждае от високо и ниско ниво на вентилация. Подпокривните пространства имат нужда от вентилация, за да се избегне конденза. Конденза може да бъде наистина голям проблем, особено в добре изолираните и защитени от външни влияния къщи.

Проблемът се дължи от образувалото се количество водни пари в ежедневието. Вземане на душ, готвене и измиване – всички те образуват пари циркулиращи в къщата. Топлият въздух се увеличава и така горещия влажен въздух се събира в къщата и стига до покрива.

Ако покрива не е подходящо вентилиран, водните пари кондензират от долната страна на покрива, причиняващи влага. Това може да бъде наистина значителен проблем, а намокрянето на изолацията на покрива може да причини плесен и загниване на покривните дървени греди (покривната структура).

Единственият ефективен начин да се предотврати този проблем, е да има подходяща вентилация на едновременно ниско и високо ниво.

Ниско ниво на вентилация се осигурява чрез отвор, създаден между изолацията и подпокривния слой в стрехата, така че въздухът да влиза в подпокривното пространство и да излиза от другата страна. Високото ниво вентилация се намира на или близо до билото на покрива. Това създава ефект на запълване, изтеглящ въздуха отвътре и извън покрива, независимо от условията на времето.

Този метод винаги е бил признат като ефективен начин за вентилиране на подпокривните пространства, но през последното десетилетие има тенденция да се използват невентилирани покривни конструкции. Те разчитат влагата да бъде освободена чрез паропропускливите подпокривни слоеве.

Въпреки това, през последните две студени зими беше забелязано драматично нарастване на проблемите, свързани с конденза и това показа, че паропропускливите подпокривни слоеве сами по себе си не са достатъчни.

Заслужава си да проверите дали Вашият покривен майстор е включил двете нива на вентилация – ниско и високо, при проектирането и изграждането на новия Ви покрив. Това ще Ви гарантира, че никога няма да имате проблем с конденза.

< предишен: Скеле - ще ми трябва ли?
следващ > : Може ли загниващата конструкция да доведе до течове?