Всичко за покрива от А до Я

Какво влияние оказва материалът върху цената?

Видът на материала оказва сериозно влияние върху цената и това е валидно за всички елементи на покрива. Ето няколко примера с цени на керемиди. Битумните керемиди, масово се предпочитат от хората поради на пръв поглед привидно изгодната цена. Те са на цена от 10 до 30 лева на квадратен метър. Керамичните керемиди най-често струват от 10 до 18 лева на квадратен метър, но ако са едноолучни (турски), ще ви струват поне 40. Има и вносни керемиди за ценители, които струват 40-60 евро на квадратен метър. Ако покирвът ви е приблизително 100 квадратни метра и керемидите струват в магазина 16 лв./м², не можете със 1600 лева да си покриете покрива, защото е нормално да има фира от рязане, счупване и др. Следователно е добре да заделите в конкретния случай поне 1700–1750 лева за покрива или поне по 17 лв./м², само за да купите керемидите. Обикновено при закупуване на материалите търговците предлагат и транспортна услуга, защото обичайно керемидите се продават на палети със сериозна тежест и затова е необходим кран за тяхното разтоварване. Понякога към цената на материалите се добавят и транспортните разходи, а понякога в цената търговците включват и тази услуга. Трудът по демонтаж и монтаж на покрива също се включва в общата цена.

Допълнителни фактори, определщи цената на новия покрив

Освен от изброените досега, цената на покривите зависи и от други фактори. Важно значение има видът на покрива. Най-евтин би бил едноскатен покрив на едноетажна сграда, но колкото по-сложен е един покрив и колкото повече ръбове (била, маии и улами) има, толкова по-скъп става, но и толкова по-недълговечен. Ръбовете, от една страна, оскъпяват покрива, а от друга страна са слабите места, от които той би започнал да се разрушава с времето. Затова е желателно те, както и всякакви просичания на покривните плоскости, да се избягват, доколкото е възможно. Същевременно е много важно при наличие на ръбове, тяхното изпълнение да е с висококачествени материали и прецизен монтаж.

Видът на дървения материал също рефлектира сериозно върху цената на покрива. За изграждането на дървената покривна конструкция най-често се използва бичен иглолистен материал. Добре е той да е сух или поне веян. Такъв материал струва около 300 лв./м³. Но ако се използва надлъжно или слоесто слепван иглолистен материал, или пък масивен широколистен, то цената за кубичен метър възлиза на 900-1200 лв.

За да се изпълни качествено и сигурно един покрив, е задължително използването на фасадно скеле. Наемната цена на скелето, както и трудът по монтажа и демонтажа се калкулират в цената на покрива. Това естествено я повишава с около 10%.

Местоположението на сградата оказва влияние върху цената на покрива. Трудно и сложно се изпълняват покривни работи, а особено саниране, в централните части на големите градове. Липсва място за складиране на материали, затруднен е достъпът на превозни средства, потенциално опасни са множеството пешеходци, работещи заведения и магазини и т.н. В този смисъл местоположението може да оскъпи покрива с до 20%.

Съществено значение за цената на покрива има видът на подпокривното пространство. Значително по-скъп е покривът с обитаемо такова. То предполага задължителна дъсчена обшивка, която при необитаем покрив може да се избегне; по-сложни пароизолация и топлоизолация; употребата на покривни прозорци и т.н.

< предишен: Колко би струвал ремонтът на покрива?
следващ > : Ролята на топлоизолацията за цената на покрива?