Всичко за покрива от А до Я

Колко средно струва монтажа на нов покрив?

Новите покриви струват различно в зависимост от различни фактори. Трябва да се вземат предвид размера на покрива, степента на повреда на конструкцията, а също и вида на покритието. Трудно е да се определи средната цена, защото всъщност няма средни стойности. Всеки дом е различен, следователно няма как да се изчисли колко би струвал нов покрив без точни спецификации.

Специалистът, който изберете ще ви помогне да определите състоянието на елементите на вашия покрив и да прецените кои от тях са за подмяна. Важно е да се определи дали ще се подменя дървената покривна конструкция, челни дъски, дъсчени обшивки, водоотвеждаща система и ламаринени обшивки, ще се санират ли комини, ще се подменят ли покривни прозорци, керемиди и т.н. По този начин ще уточните видовете работи за извършване, и което е много важно - ще определите необходимите материали, които ще се използват. Не е все едно дали ламаринените обшивки ще са от поцинкована ламарина, от ламарина с полиестерно покритие, или ще се използва медна или цинкова ламарина.

След като с помощта на специалист сте определили видовете работи и материалите, от чертежите ще се извадят количествата на видовете работи и вие ще имате така наречената количествена сметка. Тази количествена сметка е добре да дадете на 2-3 строителни фирми за остойностяване. Една подробна и детайлна количествена сметка, която да се остойностява, ще ви даде възможност да сравнявате. Така ще получите различни цени за изпълнението и срока.

За да не се окажете подведени е добре за различните видове и марки материали да имате отделна и конкретна за тях количествена сметка. Всички продукти са различни и предполагат различни разходни норми в зависимост от размера, както и ръчни специални изделия, без които няма как да завършите покрива. Ако все пак сравнявате с една и съща количествена сметка цената за различни видове материали, например БРАМАК СИСТЕМА с обикновени керемиди, винаги проверявайте за наличието или липсата на определени елементи. Възможно е калкулацията за Брамак да включва пълната система, от която могат да отпаднат по желание отделни елементи, но на пръв поглед да получите сериозна разлика в цената на другите материали. Това е нормално, тъй като там ще липсват много други елементи, присъщи само на системата на Брамак. Важно е също така да имате предвид, че не всички материали са сравними, особено по отношение на функциите, които изпълнят и качеството.

< предишен: Как да избегна заблудите при калкулиране на цената на покрива?
следващ > : Какво представлява количествената сметка за ремонт на покрива?